FILMS, VIDEO & TV

Op deze pagina staat een selectie films, video’s en tv-series met als hoofdthema homo’s en midlife.

BEST DAY EVER

De film Best Day Ever uit 2015 van de Amerikaanse regisseur Jeff London gaat over een homo met een midlifecrisis. Het is een semi-autobiografischBest Day Evere romantisch drama over homo’s en is gebaseerd op echte gebeurtenissen uit het leven van London. De hoofdrol wordt gespeeld door Mel Engeland. Best Day Ever vertelt het verhaal van David, een 50-jarige homoseksuele onafhankelijke filmmaker die de aidsepidemie heeft overleeft en met een midlifecrisis te maken krijgt. Zijn relatie loopt niet lekker en hij gaat voor het eerst over ouder worden nadenken. David realiseert zich dat hij nog maar zo’n 35 jaar te leven heeft. Hij worstelt met levensvragen als: Heeft hij de juiste beslissingen genomen? Waar is het mis gegaan? Wat gaat hij de rest van zijn leven doen? Hij moet van zichzelf uitzoeken wat hem nu echt gelukkig maakt. Dan ontmoet hij een 15 jaar jongere man die hem laat zien dat leeftijd niet belangrijk is. Best Day Ever is volgens hoofdrolspeler England relevant voor een hele generatie homo’s – de generatie X – die nu met een nieuwe uitdaging te maken krijgen: midlife. “De homogemeenschap is voor een groot deel van de afgelopen 50 jaar bezig geweest met de emancipatie, de aidscrisis te overleven en met het krijgen van gelijke rechten. We zijn nu gelijkberechtigd, we kunnen trouwen – en nu oud worden? Op een bepaalde manier zijn wij pioniers.” De film heeft wisselende kritieken. Hoewel mij het onderwerp van Best Day Ever zoals verwacht nogal aanspreekt kon mij de film niet echt boeien. Ik vond de film nogal amateuristisch. De film is te koop op Amazon.com.

CUCUMBER

Cucumber is een achtdelige Britse televisie serie gemaakt in 2015 door Russell T Davies, ook de bedenker van Queer As Folk. De serie speelt zich af speelt in het bruisende Britse Manchester. De hoofdpersoon is Henry Best (Vincent Franklin), een homo van middelCucumberbare leeftijd, die een rampzalige date night heeft met zijn vriend Lance waarmee hij al negen jaar samen is. Henry’s oude leven valt uit elkaar. Lance heeft al snel een nieuwe relatie en Henry trekt in bij twee veel jongere homo’s. Hij begint aan een nieuw leven met onbekende regels en ervaart een enorme generatiekloof. Cucumber is gezamenlijk geproduceerd met de gekoppelde serie Banana en de internetserie Tufu. In de serie Banana komen naast andere verhaallijnen over homo’s van verschillende leeftijden ook die van Cucumber terug. Cucumber werd tijdens de roze week eind juli 2015 uitgezonden op NPO3. Jammer genoeg heb ik de serie Cucumber maar gedeeltelijk gezien. Zo ver ik weet is de serie nog niet op dvd uitgekomen of in Nederland on demand beschikbaar.

GAY MIDLIFE

De Nederlandse documentaire Gay Midlife uit 2012 van Menne Vellinga en Philip Felix laat het verhaal zien van tien midlife homomannen die de tussenbalans van hun leven op maken. De mannen hebben uiteenlopende beroepen zoals een project manager, communicatiespecialist, tramconducteur, company counselor, purser en rechter. Hen wordt vragen gesteld als: WelkeDocumentaire Gay Midlife veranderingen constateer je nu je in de midlife levensfase bent? En hoe ervaar je dat? De geïnterviewden kregen vooraf de vragen niet te zien. Volgens een van de twee filmmakers Felix ging iedereen er blind in. Hij vertelt in een interview met FestBits over de beweegredenen om deze film te maken: “Onze voorbeelden – onze ouders – zijn heteroseksueel. Zij leren je hoe je ouder wordt en hoe je dan leeft. Maar, zij leven in een heteroseksuele relatie. Voor homomannen is dat anders. Wat we willen zien is: Hoe doen homomannen dat nou? Hoe leven ze hun leven?” Een van de geïnterviewde mannen, de handyman Martijn vertelt dat hij eindelijk tot rust is gekomen, nu de competitie en de scoringsdrang in het homocircuit voor hem zijn weggevallen. Volgens rechter Rik komt op een gegeven moment als je ouder wordt een soort inherent geluk in je leven:“Dingen gaan goed, je bent gezond, je hebt de zaken op de rails, je weet wie je bent, wat je wilt, je bent gelukkig getrouwd.” Purser Maarten vindt het leuk om te kijken naar de jongelui, “maar ik merk dat ik de connectie met hele jonge mensen aan het verliezen ben.” Communicatiespecialist Koos voelt zich bevoorrecht dat hij een kind heeft: “Niet als statussymbool, maar dat je toch iets kan door geven. Je eigen vlees en bloed.” Filmmaker Menne Vellinga zegt dat “niet al die mensen in een midlifecrisis zijn beland, maar ze hebben wel situaties meegemaakt die diep ingegrepen hebben in hun leven. Het is toch een spiegel die ons als kijkers wordt voor gehouden. En dat er wel eens een dip in je leven kan optreden. Dat is wat de film laat zien.” De documentaire Gay Midlife is tijdens de Roze Filmdagen 2012 in première gegaan. MVS Gaystation zond rond de jaarwisseling 2012 de tv-editie van de film uit. Deze documentaire is jammer genoeg nog niet op dvd verkrijgbaar.

A SINGLE MAN

Natuurlijk mag het iconische A Single Man van de modeontwerper Tom Ford uit 2009 niet missen. De film is gebaseerd op een roman van ChA Single Man (2009)ristopher Isherwood met dezelfde titel. Ford’s filmdebuut is een aangrijpend verhaal over een homoseksuele professor Engels van middelbare leeftijd, die een jaar na het plotseling overlijden van zijn vriend niet kan omgaan met alledaagse dingen in het Los Angeles van 1960. Ford’s film won terecht een hele reeks prijzen waaronder het 3e jaarlijkse Queer Lion en een aantal nominaties waaronder de Golden Lion tijdens de 66ste Internationale Filmfestival van Venetië. De hoofdrol wordt gespeeld door Colin Firth. Hij ontving Golden Globe, Screen Actors Guild en Academy Award nominaties voor Beste Acteur. Ford las het boek al toen hij in de twintig was maar vertelt in een interview met ABC’s Peter Travers, dat hij als man van achter in de veertig, het tijd vond om dit verhaal te vertellen. Wat mij betreft een must see voor alle homo’s. Maar, A Single Man gaat weliswaar over een midlife homoman en liefde tussen mannen, maar het speelt zich af in de zestiger jaren. Dus als voorbeeld van wat midlife homo’s anno 2015 mee maken is deze schitterende film, wat mij betreft, wat minder relevant. A Single Man is te koop of dvd en beschikbaar op veel on demand kanalen.

Geverifieerd door MonsterInsights