Documentaire: Gay midlife

Homidlife - Documentaire Gay Midlife

In 2012 maakten Menne Vellinga en Philip Felix de documentaire Gay Midlife. Daarin komen tien Nederlandse homo’s van middelbare leeftijd aan het woord. De mannen hebben uiteenlopende beroepen zoals een project manager, communicatiespecialist, tramconducteur, purser en een rechter. Ze krijgen vragen gesteld als: Hoe ervaren deze mannen de veranderingen die ze in hun midlife levensfase meemaken? Zes thema’s komen aan de orde: Veranderingen, relaties, seksbeleving, ouder worden, het homo zijn en zingeving.

In een interview door FestBits zegt Felix dat “een van de beweegredenen om Gay Midlife te maken is dat onze voorbeelden – onze ouders – heteroseksueel zijn. Zij leren je hoe je ouder wordt en hoe je dan leeft. Maar, zij leven in een heteroseksuele relatie. Voor homomannen is dat anders.” Vellinga voegt hieraan toe: “Niet al die mensen zijn in een midlifecrisis beland, maar ze hebben wel situaties meegemaakt die diep ingegrepen hebben in hun leven. Het is toch een spiegel die ons als kijkers wordt voor gehouden. En dat er wel eens een dip in je leven kan optreden. Dat is wat de film laat zien.” (bron: FestBits 2012, Dyzlo Film)

Met Gay Midlife hebben de Vellinga en Felix pionierswerk opgeleverd als het gaat om de Nederlandse kijk op homo’s en middelbare leeftijd.

De documentaire Gay Midlife is tijdens de Roze Filmdagen 2012 in première gegaan. MVS Gaystation zond rond de jaarwisseling van 2012 de tv-editie van de film uit. Jammer genoeg is deze documentaire niet op dvd verkrijgbaar.

Gay Midlife Boek omslag Gay Midlife
Menne Vellinga en Philip Felix
documentaire

Onverbiddelijk, want onvermijdelijk komt voor iedereen de overgang van jong naar midlife. Elf mannen tussen de 40 en 60 doen openhartig hun verhaal.

De handyman (Martijn) is blij dat hij eindelijk tot rust is gekomen, nu de competitie en de scoringsdrang in het homo-circuit voor hem zijn weggevallen: 'Je hoeft gelukkig niet meer de mooiste jongen van de kroeg te zijn.'

Meine Willem, company-counselor, constateert veranderingen in smaak en voorkeur: "Zo ben ik een buik mooi gaan vinden. “Ik heb wel eens gedacht ik word ambtenaar van de burgerlijke stand en dan weiger ik om hetero’s te trouwen. Kijken wat er dan gebeurt.”

Volgens rechter Rik word je “op een gegeven moment ouder, een jaar of 40 of 50, en dan komt er een soort inherent geluk in je leven. Dingen gaan goed, je bent gezond, je hebt de zaken op de rails, je weet wie je bent, wat je wilt, je bent gelukkig getrouwd.” Hij vindt het van belang dat je als oudere homoman zichtbaar blijft, dat ook dan een voorbeeldfunctie vervult en laat zien dat je als homo normaal in het maatschappelijk leven kunt staan.

Purser in de luchtvaart Maarten is nu voor het eerst single. “Ik vind het leuk om te kijken naar de jongelui, maar ik merk dat ik de connectie met hele jonge mensen aan het verliezen ben."

Koos, communicatiespecialist voelt zich bevoorrecht dat hij een kind heeft. "Niet als statussymbool, maar dat je toch iets kan door geven. Je eigen vlees en bloed.” Joep, in zijn jongere jaren een uitbundig feestende homo en nu werkzaam in de zorg, heeft in deze ietsje rustiger levensfase gewoon meer tijd voor om na te denken. Hij is theologie gaan studeren.

Alle elf mannen komen aan woord over de verschillende gay midlife onderwerpen.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Geverifieerd door MonsterInsights