Is cruisen in parken een sport van oude homo’s?

Gay midlife: Cruisen
Gay midlife: Cruisen

Je zou eigenlijk verwachten dat ‘s-nachts in een koud en donker park cruisen door de opkomst van internet niet meer nodig is. Toch lijkt het voor sommige homo’s er nog steeds bij te horen. Zijn dit homo’s van alle leeftijden of zijn het vooral midlife, veertigplus en oudere homo’s die van nachtelijk cruisen houden?

Afgelopen week was ik met mijn vriend aan het fietsen in het Amsterdamse Oosterpark. Het park – dat in de negentiende-eeuwse stadsuitbreiding rond de grachtengordel van Amsterdam ligt – wordt gerenoveerd volgens een goed doordacht plan. Het park wordt in omvang verdubbeld, groot onderhoud wordt gedaan, nieuwe leidingen worden aangelegd en is een nieuwe vijver gegraven. Toch waren veel van de omwonenden tegen deze vernieuwing, omdat de gemeente – volgens hen – te veel bomen zou kappen. Dat is in Amsterdam altijd een lastig onderwerp. Het Oosterpark vind ik nu een stuk mooier dan voor de renovatie. Het doet veel grootser aan, omdat een aantal aangrenzende tuinen onderdeel zijn geworden van het park en omdat veel bosschages en struiken verdwenen zijn. In plaats daarvoor zijn onder bomen grote bloemenperken aangelegd. Je kunt nu dus veel verder kijken.

Er is niets meer over van het homobosje. Dit was vroeger dé cruise-plek van het Oosterpark

Mijn vriend en ik stopten bij een mooi stukje glooiend grasveld met daarop een paar verspreide bomen.

“Er is niets meer over van het homobosje. Dit was vroeger dé cruise-plek van het Oosterpark.” Zei ik.

“Hoe weet jij dat dan?” Vroeg mijn vriend.

“Oh, vroeger ben ik hier een paar keer geweest. Dat gebeurde wel eens in de zomer na het stappen en ik moest ook flink aangeschoten zijn.” Antwoordde ik.

“Ja, ja.” Zei mijn vriend lachend.

“Echt waar… Cruisen vind ik niet zo interessant. Naast dat ik behoorlijk nachtblind ben, lopen er ’s-nachts in het park bijna alleen ouwe mannen rond. Ten minste, dat was vroeger zo. Want volgens mij gingen in die tijd alleen mannen zonder internet nog naar het park.” Antwoordde ik.

“En dronken mannen zoals jij.” Merkte mijn vriend op.

Ik beaamde en vertelde dat – van de keren dat ik in het midden van de nacht was gaan cruisen in een van de parken –  ik slechts maar een paar maal daadwerkelijk lekkere seks had.

De beste herinnering aan een nachtelijk cruiseavontuur is al meer dan tien jaar oud. Toen reed ik na een avond drinken met mijn toenmalige vriend door het Vondelpark richting huis. Bij de Rozentuin besloten we te gaan cruisen. Het was zomer en een uur of drie in de nacht. Na een tijdje rondlopen ontmoetten we een lekkere Australiër. Met z’n drieën hebben we op een grasveldje gespeeld totdat het langzaam licht begon te worden en de eerste joggers de serene rust rond het homobosje verstoorden.

Zo ver ik me kan herinneren hebben we hem mee naar huis genomen. Ik weet het niet meer zeker. Wat is ik wel zeker weet is dat bijna alle andere keren ik – soms urenlang – met mijn dronken kop vergeefs door het donkere park rondliep. Onverrichter zake ging ik dan naar huis en was teleurgesteld over het mislopen van seks èn nachtrust.

De reden dat homo’s in parken cruisen is spanning, buitenlucht, niet ‘uit de kast’ zijn of vanwege het verrassingselement.

In het donker cruisen in parken is gewoon nooit zo mijn ding geweest. Hoofdreden: Ik vond dat er bar weinig lekkere mannen te vinden waren. Anders was ik vast wel een vaste klant geworden. Nee, in bed liggend door Grindr swipen en zo een date proberen te regelen is veel makkelijker. Bovendien kun je zonder probleem in slaap vallen. Met cruisen in de Amsterdamse parken ben ik dan ook opgehouden toen ik Grindr Extra downloadde op mijn mobiele telefoon. Dat is nu zo’n zes of zeven jaar geleden. Sindsdien is er ’s-nachts in parken nog maar heel weinig te doen, veronderstelde ik. Want alleen de internet- en applozen onder ons – en dat zijn met name oudere mannen – hebben geen betere manier om een date te scoren. Dit is echter een onjuiste veronderstelling.

Martin Kuiper schreef in het NRC over de vraag waarom homo’s nog cruisen in parken. Dat doen ze in ieder geval niet uit noodzaad. “Amsterdam telt vele darkrooms en met Grindr (..) is het regelen van een seksdate even simpel als het online bestellen van een paar nieuwe schoenen. En ook niet voor het gemak: het Nederlandse klimaat is koud en vochtig, vrijages in de buitenlucht zijn vaker een ontbering dan een genot. Nee, de reden dat homo’s in parken cruisen is vanwege de spanning, omdat het in de buitenlucht is, omdat ze nog niet ‘uit de kast’ gekomen zijn of vanwege het verrassingselement.” Volgens Kuiper speelt leeftijd geen rol. Maar, is dat echt zo?

Is ‘s-nachts cruisen in parken een sport van oude mannen?

In mijn herinnering waren het destijds vooral oudere mannen die ’s-nachts op de cruiseplekken rondhingen. Het artikel van Kuiper over cruisen verandert mijn beeld ook niet, omdat de mannen die hij beschrijft op een na allemaal van middelbare leeftijd of ouder zijn. Is dat typerend? Is ‘s-nachts in parken cruisen een sport van oudere homo’s? Indien dit waar is, dan zal het in de komende jaren ’s-nachts steeds rustiger moeten worden in de parken en na verloop van tijd zal dit ‘instituut’ – net als veel van de bars in de homostraat –uit de homoscene verdwijnen.

Als ik hier iets langer over nadenk zegt mij iets dat dit niet gebeuren zal. Waarschijnlijk zullen de parken – ondanks Grindr en het verwijderen van homobosjes in het Oosterpark – ’s-nachts bevolkt blijven worden door mannen die een anoniem en spannend sekscontact zoeken. Ik hou ik het daarentegen bij good old fashioned online daten. Of zal ik – nu ik ouder begin te worden – het nachtelijke cruisen binnenkort herontdekken?

Wat vind jij?

Ik ben benieuwd wat jij vindt. Dus like en volg Homidlife op Facebook, like mijn blog of schrijf je in voor de Homidlife nieuwsbrief. Laat vooral van je horen door een reactie te plaatsen. Je kunt ook de anonieme online enquête over homo’s en midlife in te vullen (in ongeveer 15-20 minuten). Mijn boek 40+ Homo’s, Gay Midlife is verkrijgbaar in de meeste boekhandels in Nederland en België, zowel offline als online. De paperbackversie kost in Nederland €17.99, onder andere bij bol.com. In de online boekhandels is eveneens een E-book beschikbaar.

4 Comments

  1. Online daten vind ik juist zo’n triest gebeuren: (the boulevard of broken screens) Als de date al komt opdagen, dan is ie 20 jaar ouder dan online, heeft ie de foto’s daar van een modellensite gejat en als je dan al in bed beland, dan blijken zijn voorkeuren en z’n formaat ook al niet te kloppen. Nee, ik neuk liever staand, op de Nieuwezijds en omgeving of de aloude Warmoesstraat: als je date daar niet komt opdagen is er tenminste nog plenty of other fish in the sea. Het is er goed op ingericht en je hoeft niet op te ruimen, of croissantjes in huis te halen die je vervolgens allemaal zelf kan opeten. En die Reguliers (normalo’s) met z’n nep en modenichten is terecht uitgestorven.

    • Het is duidelijk dat jij niet van online daten houdt. Ouderwets op zoek naar seks in bars, darkrooms en sauna’s heeft ook wel wat, hoewel ik graag zie met wie ik te doen heb. Ik zoek liever online. Maar ik ben het met je eens dat er online heel veel gefaket wordt of flexibel met de waarheid wordt omgegaan. Gelukkig zijn er genoeg mannen online die dat niet doen of bij wie het niet uit maakt als je ze eenmaal in echt ziet. In mijn boek 40+ Homo’s wijd ik een hoofdstuk aan het wel en wee van online daten als een veertigplus homo.

  2. Mooi stukje, ik ben een man uit Drenthe en weet niet wat cruisen is. ik heb een vaste maat voor seks en komt ook niet bij me op om via Grindr, Bull etc een date te zoeken. Ik mag me gelukkig prijzen met een stoer uiterlijk, zijn veel jongens en mannen die me regelmatig vragen als ik in kroeg zit want hier in dorp ben ik de enige die openlijk homo is.

  3. Stadsdeel Nieuw-West speelt met het idee om cruisende homo s te gaan weren het park De Oeverlanden. Het cruisen wordt gedoogd op bepaalde aangewezen plekken maar het gebeurt nogal eens dat de mannen buiten dat gebied treden , zegt stadsdeelvoorzitter Achmed Baadoud vandaag in De Telegraaf. Er wordt volgens hem veel geklaagd door argeloze parkbezoekers die steeds vaker seksende mannen tegen het lijf lopen. Het stadsdeel zegt tegen de krant de afgelopen tijd al meer te hebben ingezet op handhaving van de aangewezen plekken. Al wijst het liever een nieuwe plek aan waar cruisende homo s hun gang kunnen gaan. ik wil een structurele oplossing in het gebied. Dus we willen gaan zoeken naar een alternatieve locatie waar er minder overlast is. Bepaalde dingen moet je niet onder de ogen van anderen willen doen , zegt Baadoud.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Geverifieerd door MonsterInsights